מדי פעם מתקשרים אלי חברים כדי להזמין אותי לקפה ולספר לי על הרעיון החדש שלהם.
זה די מוזר כי אי אפשר להגיד עלי שאני איזה דוגמא להצלחה יזמית. סך הכל בניתי אפליקציה שאף אחד לא משתמש בה ועזבתי את העבודה כדי להקים בית ספר (שגם ההצלחה שלו עדיין רחוקה), אבל כנראה שזה נראה להם מספיק יזמי כדי להתייעץ איתי האם הרעיון שלהם הוא טוב.
אם יש דבר אחד שאתה לומד ממש מהר כשאתה מנסה להרים איזו יוזמה היא שזה ממש קשה. כלומר, כולם אמרו לך שזה יהיה ממש קשה, אבל אתם חשבתם שאין לכם בעיה עם קשה, עד שנהיה לכם קצת קשה. לפני שעזבתי את העבודה הקודמת עומר המנכ״ל של Any.do אמר לי: ״שמע, אתה רוצה לשנות את העולם, אבל העולם לא רוצה שישנו אותו. צריך להפעיל המון כוח. זה החוק השלישי של ניוטון״.
עכשיו כשאני יודע על הרבה מהקשיים האלו, זה נורא קל להגיד לחבר שמתייעץ איתי שאין לו סיכוי. בדרך כלל אחת מאופציות האלה תופסת:
- מישהו אחר עושה את זה, ויש לו יותר כסף, ניסיון וקשרים.
- רעיון נחמד אבל איך מביאים לקוחות / משתמשים לרעיון הזה?
- ומה ימנע ממישהו עם יותר כסף / ניסיון וקשרים מלגנוב לך את הרעיון ולעשות את זה יותר טוב?
- ואיך תעשו מזה כסף?
- ואיך הנסיון שלך רלוונטי לתחום הזה?
- יותר מ-90% אחוז מהסטארטאפים לא מצליחים, וסיכוי טוב שתרוויחו פחות כסף מהעבודה שלך עכשיו בשנים הקרובות. סבבה?
למען האמת, ברוב הפעמים כמעט כל הסעיפים נכונים, גם אם הם לא יודו בזה בפה מלא.
אבל זה לא משנה. זה גם לא ממש משנה אם הרעיון טוב או לא טוב. יש המון חברות מעולות ומצליחות שהתחילו עם רעיון גרוע או בינוני והבינו את זה רק לאחר כמה זמן, ויש המון חברות שהתחילו עם רעיון מעולה אבל לא הצליחו לממש אותו ונסגרו. רעיון טוב הוא לא ערובה להצלחה.
הדבר שבאמת משנה הוא האם אתם רוצים באמת להתחיל משהו משלכם. אם התשובה היא כן, אז זה לא ממש משנה אם הרעיון שלכם טוב או לא טוב, אתם צריכים ללכת על זה. כמובן, שזה יהיה נחמד יותר אם יהיה לכם רעיון טוב, אבל כך או כך זה עומד להיות מסע ארוך וקשה, וכל עוד אתם מפוקחים ומנסים ללמוד מהטעויות שלכם, אז גם אם הרעיון לא משהו, אתם תבינו את זה ותתקנו אותו. העיקר שתהיו במומנטום של תנועה קדימה.
בגלל זה אני אף פעם לא אומר לחברים שלי שאין להם סיכוי. זה לא רלוונטי. מה שרלוונטי הוא איך מתחילים לנוע קדימה ולצבור מומנטום.
אז מה הצעד הבא?
מה הגרסא הפשוטה ביותר של הרעיון שלכם?
אחד הרעיונות הפופולארים ביותר בעולם הסטארטאפים בשנים האחרונות נקרא ״הסטארטאפ הרזה״. הרעיון מאחוריו הוא כזה שאומר שלא כדאי לבזבז שנים בפיתוח מוצר שאף אחד לא רוצה, וצריך למצוא את הגרסא הפשוטה והמהירה ביותר למוצר כדי שנוכל לבדוק במהירות האפשרית אם אנשים רוצים, צריכים ומוכנים לשלם על מוצר כזה. לדוגמא, ליזם של Food On The Table, היה רעיון לעזור לאנשים לתכנן את הארוחות השבועיות עם אפליקציה שתשלח לך מתכון כל יום, ורשימת קניות שבועית. לפני שהוא התחיל לגייס כסף, עובדים, לכתוב קוד ולעצב לוגו ואפליקציה, הוא התחיל ללכת לאנשים בעצמו ולהציע להם את השירות. הוא היה מגיע אליהם כל יום הביתה עם מתכון, ופעם בשבוע עם רשימת קניות עם מחירים מהסופר הקרוב לביתם. הוא עשה את זה בלי כסף בכלל, ועם המון עבודה שחורה. אבל הוא למד מזה. הוא הבין מה אנשים אוהבים, ומה לא עובד ואיפה למצוא לקוחות פוטנציאלים ורק כשראה שאנשים נהנים מהשירות ומוכנים לשלם לו, הוא פיתח את השירות בצורה טכנולוגית.
מה שאני מציע לחברים שלי הוא לנסות ולחשוב מה הגרסא הבסיסית ביותר לרעיון שלהם (מה שנקרא בעגת הסטארטאפים ״MVP – Minimum Viable Product״), והאם הם יכולים לעשות אותה בעצמם ללא צורך בטכנולוגיה?
מה אתם יכולים לעשות בשבועיים הקרובים?
אני מאמין שמה שאין לו דד-ליין, לא קורה בחיים. אז אם אתם רוצים להתחיל לזוז, ולייצר מומנטום, אז הדבר הראשון שצריך לעשות לדעתי הוא לשים איזשהו דד-ליין. נסו לחשוב מה אתם יכולים לעשות בשבועיים הקרובים (תחת כל האילוצים של עבודה / חתונות / ביקורי רופא וכו׳). האם אתם מסוגלים להרים אתר? אפילו ב-wix? האם אתם יכולים לייצר תוכנית לגרסא הפשוטה שלכם? האם אתה יכולים לקבוע איזה פגישות?
מה הצעד הראשון שאתם יכולים לעשות בשבועיים כדי להתחיל להניע את עצמכם?
מה אתם יכולים לעשות לבד?
הבעיה עם רוב הרעיונות היא שהם מורכבים ודורשים יכולות שונות כגון טכנולוגיה, עיצוב, שיווק, פיתוח עסקי וכו׳. יכול להיות שבגלל זה באתם לפגוש אותי – בתקווה שאני אעזור לכם קצת עם איזה עיצוב קטן. אבל אז גיליתם לצערכם שאני עסוק ולא יכול לעזור לכם והנה נתקעתם במחסום הראשון שלכם: אני צריך עיצוב ולא יודע לעצב, ורן לא מוכן לעזור לי.
ברוכים הבאים ליזמות, תתכוננות להרבה מחסומים ולהרבה אנשים שיגידו לכם לא. עכשיו תנסו לחשוב איך אתם יכולים להמשיך להתקדם גם אם אף אחד לא מוכן לעזור לכם.
קחו בחשבון – רוב האנשים עסוקים ביום-יום שלהם, ויש להם מספיק דברים על הראש. הם יעזרו לכם רק אם תהיה להם סיבה מ-מ-ש טובה לעזור לכם (או כמובן שיש לכם כסף).
את מי אתם מחפשים?
כמו שכבר הבנתם, הקשיים בדרך להרים יוזמה הם רבים, ואין משהו נחמד יותר מאשר לחלוק את הקשיים האלה עם שותף או שותפים. הסטטיסטיקה מראה שרוב הסטארטאפים שמצליחים עומדים בראשם זוג או שלישיית יזמים. ליזם בודד מחכים חיים קשים ביותר, והסטטיסטיקה מראה את זה. עוד ייתרון בעבודה עם שותף שהיכולות שלו משלימות את היכולות שלכם (כלומר הוא יודע לעשות דברים שאתם לא יודעים לעשות), היא שכמובן העסק יכול להתקדם ״לבד״ בצורה מהירה יותר – אם יש לכם שותף מפתח, אתם לא צריכים למצוא ולשלם למפתח, כנ״ל עם שותף מעצב.
בהזדמנות זאת אני רוצה להגיד תודה לשותפים שלי, איל וליאור, שעושים את כל הקשיים שלנו ב-nuSchool הרבה יותר כייפים משהם היו יכולים להיות אם הייתי לבד. ולסיכום – אתם לא צריכים מישהו שיגיד לכם שהרעיון שלכם טוב או לא טוב (צאו מנקודת הנחה שהוא לא מושלם), ופשוט תתחילו לזוז.